
De architect aan het woord
12 maart '19
Laakse Tuinen bestaat straks uit verschillende buurten met een eigen woonsfeer. BPD, Am en Dura Vermeer ontwikkelen samen de woningen onder de naam Amerstaete. En met de keuze voor Mulleners + Mulleners architecten als architectenbureau wordt een klassieke en tijdloze invulling gegeven aan verschillende woonsferen. Dat zorgt voor beleving en afwisseling.
Huizen die een relatie aangaan met de omgeving
Joost Assmann en Kok Mulleners van Mulleners + Mulleners Architecten maakten het ontwerp voor de circa 130 eengezinswoningen en circa 55 appartementen die straks in Laakse Tuinen gerealiseerd zullen worden. Ze staan straks langs de lommerrijke laan, de Binnenlaak, de Laak, aan het Westerpark en in hofjes tussen de woonblokken. De ontwerpen van Joost en Kok zijn gebaseerd op de visie die West 8 voor deze wijk had. Joost: “Natuurlijk zijn er allerlei elementen te benoemen, maar het belangrijkste is toch wel dat gevraagd was om de architectuur te laten beïnvloeden door de plek waar de woningen komen te staan, zodat ze een relatie met elkaar aangaan.”
Zo zou je hier kunnen wonen
“De woningen liggen aan de Binnenlaak en hebben een keuken aan de straatzijde. De woonkeuken is de verbinding tussen de woning en de overtuin. Het idee is dat je met een wijntje of snack makkelijk naar de overtuin loopt. Ook zie je bij een aantal woningen erkers op de 1e verdieping, zodat van alle kanten het wonen aan de Binnenlaak beleefd wordt. De woningen aan het Westerpark hebben we wat omhoog getild en een woonkamer aan de voorzijde gegeven. Zelfs zittend op de bank kijken de bewoners uit op het groen voor de deur.”
Extra hoge begane grond
“Een ander opvallend aspect is de hoogte van de begane grond”, vertelt Joost. “Alle woningen hebben een begane grond met een hoogte van 3,30 meter. Dat is 40 centimeter hoger dan het gemiddelde nieuwbouwhuis in Nederland. Deze hoogte draagt niet alleen bij aan een heel ruimtelijke beleving, ze geeft ons ook de kans om bovenlichten boven alle ramen én de voordeur te maken. Dit vergroot de statigheid van de woning. Charmant om te zien én nuttig ook. Via het bovenlicht kan het licht tot diep in het huis binnenkomen.”
Grote variatie
Met 130 woningen en 55 appartementen, gebouwd in verschillende woonsferen, laat het zich raden dat de variatie in het woningaanbod groot is. Joost geeft wat voorbeelden: “Overal passen we rijke metselwerkdetails toe, we werken met drie kleuren steen en alle ramen hebben een verdeling met bovenlicht. Leuk detail is de eenduidige huisnummersteen die je overal terugziet. Verder zijn er veel verschillen. De woningen aan de laan hebben een meer eenduidig en statig karakter, een beetje vergelijkbaar met de chique Haagse lanen. Aan de Laak en de Binnenlaak laten we een wat meer pandsgewijze architectuur zien. Hier lijkt het alsof de huizen één voor één ontworpen en gebouwd zijn. Bij het ontwerp van de appartementengebouwen hebben we ons laten inspireren door de architectuur van de Parkflat in de wijk Villa Marlot uit Den Haag. Het leuke is dat de woningen eromheen hier ook weer iets van hebben meegekregen wat zorgt voor een naadloze aansluiting. De appartementengebouwen hebben trouwens maar één bouwlaag meer dan de woningen, zodat ze mooi in het geheel integreren.”
Hier vinden we elkaar
Met zo veel woonsferen en type woningen én twee architecten is er dus genoeg te kiezen. Toch is er ook eenheid en vinden de architecten elkaar in de laan bij de Laak en de Binnenlaak. Hier krijgt de klassiekere signatuur van Mulleners + Mulleners een wat modernere touch en vice versa geldt dat voor Hilberink Bosch Architecten.