Laakse Tuinen: gasloos, duurzaam, energieneutraal

13 februari '19

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. Ook wij vinden het belangrijk dat het energieverbruik in jouw woning zo laag mogelijk is. Daarom worden de woningen in Laakse Tuinen niet alleen gasloos, maar zelfs energieneutraal. Dat betekent dat ze door gebruik van een warmtepomp i.c.m. zonnepanelen een EPC van 0 hebben. We zetten daarmee dus extra stappen t.o.v. de wettelijke eis. 

image alt

Bodemwarmtepomp

De woningen in Laakse Tuinen krijgen een bodem/water warmtepomp. Een warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. Deze pomp onttrekt warmte in de winter en koude in de zomer uit de aarde onder de woning via gesloten bodemlussen. De bodemlussen gaan soms tot wel 200 meter diep de grond in. De temperatuur van de onttrokken warmte is nog niet hoog genoeg om je woning mee te kunnen verwarmen. De warmtepomp brengt de temperatuur verder omhoog, een warmtewisselaar geeft de warmte uiteindelijk af aan de vloerverwarming. In de winter wordt koude opgeslagen in de grond en in de zomer warmte. Een extra voordeel van dit systeem is dan ook dat je je woning kunt koelen in de zomer. Dat is niet alleen comfortabel, je slaat de warmte ook weer op voor gebruik in de winter.

image alt

Energieneutraal wonen

In dit project zijn alle woningen energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor verwarming van je woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je bijvoorbeeld via zonnepanelen opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning zeer lage energiekosten. Je hebt alleen nog te maken met de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie.

Een fijn voordeel: bij een energieneutrale woning heb je bij de meeste hypotheekverstrekkers flink wat extra leenruimte. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC van 0 een extra leencapaciteit kunt krijgen van €15.000. De woningen die gebouwd gaan worden in Laakse Tuinen hebben een EPC van 0, dus die extra leencapaciteit is mooi meegenomen! 

De voordelen van gasloos wonen

Comfortabel wonen
De woningen hebben standaard vloerverwarming, goede isolatie en ventilatie. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en een comfortabele temperatuur in je woning. Je hebt nooit meer last van koude voeten! Daarnaast is er minder stofcirculatie en hoopt er geen stof op tussen de radiator en de muur. Handig als je allergisch bent voor stof. Bijkomend voordeel is dat je bij de inrichting van je woning geen rekening hoeft te houden met radiatoren die in de weg staan. 

Beter voor het klimaat én lagere energiekosten
Geen aardgas draagt bij aan minder CO2-uitstoot in de toekomst. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook fijn voor je portemonnee. Geen gas betekent ook geen gasrekening. Dat scheelt aanzienlijk in de energierekening. Uiteraard kost de werking van de warmtepomp elektriciteit. Maar de warmte die nodig is voor de vloerverwarming is een stuk lager dan bij traditionele radiatoren. Dit kost dus ook een stuk minder energie. 

Veiliger wonen
Geen gas in huis zorgt voor een veiligere en gezondere woonomgeving. Zo gaat het risico op een koolmonoxidevergiftiging drastisch omlaag. Koolmonoxide komt namelijk vrij als aardgas niet volledig verbrandt. Ook heeft de woning geen radiatoren maar vloerverwarming. Kinderen lopen dus geen risico zich te branden aan een hete verwarming. Koken doe je op een inductieplaat, die alleen warm is als er een pan op staat. Zo vergeet je nooit het gas uit te zetten. Bijkomend voordeel is dat je het ook makkelijk kunt schoonmaken. 

  Bekijk het woningaanbod
  Solar carports