Zo creëer je een tuin om van het leven te genieten

11 april '22

Arnout en Laura hebben een nieuwbouwhuis gekocht in Laakse Tuinen. We spraken ze over de aankoop, keuzes maken en meerwerkopties. Deze keer neemt het jonge stel je mee in hun tuin. Nou ja, hun toekomstige tuin, want de sleutel van hun droomhuis in Laakse Tuinen moet het stel nog krijgen. Toch krijgen de plannen voor een fijne buitenplek al aardig vorm.

“Een van de redenen dat we dit huis kochten is de grootte van de tuin. Dus gaan we daar ook echt wat bijzonders van maken. Hoe bijzonder? Dat hangt eerlijk gezegd af van de beschikbare financiën op het moment dat we de sleutel krijgen. Natuurlijk hebben we budget voor de tuin gereserveerd, maar je merkt toch ‘along the way’ dat je daar makkelijk wat vanaf ‘snoept’ doordat de keuken wat duurder uitvalt bijvoorbeeld. Maar goed, hoe dan ook wordt dit de tuin waar we van dromen.”

laakse tuinen

Dat is slim

Om hun doel te bereiken, pakken Laura en Arnout het slim aan. Ze maken een ontwerp en vragen een professional over hun schouder mee te kijken. Vervolgens laten ze de basis aanleggen. Elektra, bestrating en gras. Afhankelijk van het beschikbare budget wordt gelijk meer aangepakt of ze doen dit gefaseerd.

image alt

Handig om nu al te weten waar je zon hebt

“We hebben ideeën opgedaan op Instagram en Pinterest. Aan de hand van deze inspiratie én de zonnestand-kaart die in ons online klantdossier staat, hebben we een vlekkenplan gemaakt. Vervolgens gaan we deze vlekken ‘inkleuren’ met materiaal- en plantsoorten. Die zonnestand-kaart was trouwens superhandig. Je ziet voor het hele jaar waar op welk moment de zon schijnt. Daardoor wisten we bij de aankoop ook dat een tuin op het noorden helemaal geen probleem hoeft te zijn. Waar de zon het langst schijnt, maken we terrassen. Ook in de voortuin, die op het zuiden ligt, willen we een plek maken waar we kunnen zitten.”

Een verlengstuk van het huis

De droomtuin van Laura en Arnout is er één om van het leven te genieten. “We zien de tuin als het verlengstuk van ons huis. Mooi als hier ook die ronde vormen en gezellige sfeer terugkomen. Er komt gras voor Jop om te spelen en een overkapping met houtkachel en barbecue, waar geborreld en gegeten wordt.”

Van groene tegels naar groene tuin

“Ook willen we graag mooie planten die de tuin het jaar rond een mooie, groene uitstraling geven. In ons vorige huis hebben we de plantkeuzes zelf gedaan, maar dan merk je toch dat je in kennis tekort schiet. Het was zeker niet altijd groen”, vertelt Laura. Arnout lacht: “Alleen de tegels, die waren altijd groen! Dus nu vragen we iemand die er verstand van heeft om met ons mee te kijken.”

image alt

De natuur beleefbaar maken

Als we vragen wat er gedaan wordt aan klimaatadaptie, zijn Arnout en Laura eerlijk. We zijn geen voorlopers, maar we denken er wel over na. We maken daarom van onze tuin geen ‘schoolplein’. We willen veel groen en ook grind, zodat water makkelijker kan worden afgevoerd. Daarbij willen we de natuur ook voor Jop beleefbaar maken, dus misschien komt er nog wel iets van een insectenhotel of moestuintje, maar dat is nu nog niet bepaald.

Ben je ook bezig met een nieuw huis of heb je er al één? Laat je inspireren door de verhalen die Laura en Arnout met ons gedeeld hebben. Ze staan boordevol met leuke tips.

De laatste keer

Dit was het laatste verhaal in de reeks die we maakten met dit leuke stel. Laura en Arnout, via deze weg nogmaals heel erg bedankt voor jullie interessante verhalen met veel humor. Veel woonplezier in Laakse Tuinen!

Over de vloer Bij Arnout en Laura
Arnout en Laura delen hun ervaringen Keuzes, keuzes, keuzes