Opgeleverd

De handige do-it-yourself checklist

23 maart '23

Heb je twee rechterhanden en zin om de klus zelf te klaren? Leuk! Je bespaart meestal niet alleen geld, ook geeft het veel voldoening. Mits het niet op een fiasco uitloopt natuurlijk. Om de doe-het-zelf klussen in goede banen te leiden is een beetje houvast best handig. Neem deze tips ter harte, stroop de mouwen op en klussen maar!

Een goed begin...

Is het halve werk. Zeker als het aankomt op doe-het-zelf klussen. Lees jezelf goed in of kijk voor je begint een instructievideo. Online is vaak van alles te vinden om je op weg te helpen. Hoewel het leuker lijkt om meteen aan de slag te gaan is er niets vervelender dan achteraf fouten oplossen. Dus begrijp wat je gaat doen en welke stappen hierbij horen. Van A tot Z.

Meten is weten

Secuur meten is de basis van iedere klus. Je wil niet in de winkel staan en dan pas bedenken hoeveel je van alles nodig hebt. Er bestaat allerlei meetgerei, zoals een duimstok, liniaal, rolmaat of laser afstandsmeter. Kijk van tevoren wat je nodig hebt om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten. En vergeet de hoeveelheid schroeven en andere benodigdheden uiteraard niet op je lijstje te zetten.

Structureren kun je leren

Voor iedere klus is Excel je beste vriend. Hierin houd je overzichtelijk al je projecten en stappen bij, inclusief de kosten. Zo verlies je in de voorbereiding en tijdens de klus minder snel de controle en kun je jouw project met een gerust hart uitvoeren.

Aan de slag

Nog een belangrijk punt: het gereedschap. Met alleen twee rechterhanden kom je helaas niet ver. Zorg er in ieder geval voor dat je het basisgereedschap in huis hebt en haal - afhankelijk van de klus - extra tools om de klus te klaren. Een zware klus gepland? Denk dan ook aan handschoenen en schoenen met stalen neuzen.

Vele handen maken licht werk

Solo klussen op z’n tijd is leuk, maar ook gezellig om je handigste vrienden of familie uit te nodigen. Dat je geen klusjesman aanhaakt betekent niet dat je het alleen moet doen. Want onthoud: teamwork makes the dream work!