Supertrots op Amersfoort

23 november '23

Dat de bewoners van Vathorst enthousiast zijn over 'hun' Amersfoort, blijkt maar weer als enkele bewoners worden geïnterviewd door de NOS. Maar nu heeft Amersfoort ook internationaal erkenning gekregen en mag zich naast grote Europese steden scharen. Reden te meer om supertrots op deze prachtige stad te zijn.

image alt

Europese stad van het jaar

Ja, alle inwoners van Vathorst (en omstreken) mogen supertrots zijn, want Amersfoort is door The Academy of Urbanism in Londen uitgeroepen tot Europese stad van het jaar. Echt fantastisch dat Amersfoort door een officiële jury van wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling uit de hele wereld is onderkend.

Het viel de jury op dat de kwaliteit van leven in Amersfoort van een hoog niveau is door vooruitstrevende stadsplanning en vernieuwing terwijl het historische karakter behouden blijft.

Zij-aan-zij met grote namen

Amersfoort prijkt met deze prachtige titel naast grote namen zoals Berlijn, Antwerpen, Edinburgh en Lissabon. De enige andere stad in Nederland die zich voorheen 'European City of the Year' mocht noemen, is Rotterdam. Deze stad ontving de titel in 2015.

Wat waren de criteria?

Waar op gelet is bij het toekennen van de titel, is de indeling van een stad, de mix aan woningtypen en de verbindingen tussen de diverse wijken van een stad. Een ander belangrijk punt is de betrokkenheid van de inwoners en de mate waarin ze zich thuis voelen in hun woonomgeving.

In september 2023 beoordeelden een aantal specialisten Amersfoort onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar ook op duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

En weet je wat nu zo mooi is? De jury bepaalde dat de prijs naar Amersfoort moest gaan, omdat de stad zich zo richt op het welzijn van inwoners. Onder andere door het diverse aanbod aan betaalbare en kwalitatief goede woningen. En dat is nu precies waar het in Vathorst om draait! Benieuwd naar het interview met de bewoners van Vathorst?

Bekijk het NOS interview
nieuwbouw amersfoort vathorst
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Meer over Vathorst? Dit is de visie!