Voordelen financiering bij nieuwbouw

Per 1 januari 2018 zijn er een aantal zaken veranderd in de regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Heb je interesse in een nieuwbouwhuis? Dan zijn die extra voordelig voor je, ten opzichte van een bestaand huis.

Eigen geld nodig?

Wanneer je een huis koopt is het maximale hypotheekbedrag (de zogenaamde loan to value ratio) 100% van de aankoopprijs. Dit was in 2017 101%. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, dan is de prijs “vrij op naam”. Dat houdt in dat de belasting en de kosten voor de levering bij de aankoopprijs zijn inbegrepen. Deze hoef je dan ook niet met eigen geld te financieren. Daarnaast kun je de kosten voor meerwerk zoals een uitbouw, keuken, luxere badkamer, wand- en vloerafwerking bij de aankoopprijs optellen. Ook daarvoor hoef je dus geen eigen geld te hebben. Bij het kopen van een bestaande woning heb je, naast de kosten voor het afsluiten van je hypotheek, daarentegen wel eigen geld nodig. De zogenaamde “kosten koper”. Die bestaan uit 2% overdrachtsbelastingen, de notariskosten voor de leveringsakte, onderzoek en kadastrale kosten.

keuken

Bouwrente

Hoe zit het dan met het renteverlies tijdens de bouw, in de volksmond ook wel “de bouwrente” genoemd? Bij het bouwen van een nieuw huis, wordt er in termijnen betaald. Eerst wordt de bouwgrond betaald en vervolgens, naarmate de bouw van de woning vordert, de resterende termijnen. Op het moment van de aankoop, wordt de hypotheek voor het gehele bedrag afgesloten en in een bouwdepot gezet. Vanuit dit bouwdepot worden de te betalen termijnen opgenomen. Een bouwdepot is onderdeel van een bouwfinanciering. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Het rentebedrag bouwt dus langzaam op naarmate de bouw vordert. Over het bedrag dat nog in het bouwdepot staat wordt meestal een rente vergoed die gelijk is aan de te betalen hypotheekrente. Door het betalen van de termijnen neemt deze vergoeding af. Grof genomen ben je bij een bouwtijd van een jaar en een hypotheekrente van 2,5% ca. 1% netto aan rente kwijt. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het bouwtermijnschema, de voortgang en de bouwsnelheid.

Meer mogelijkheden bij energiezuinige woningen

carport met zonnepanelen

Koop je een huis waarvan de zogenaamde Energie Prestatie Coëfficient (EPC) 0 is? Dan kun je op basis van je inkomen € 25.000,- meer lenen. Dat is mogelijk omdat de energierekening van zo’n huis aanzienlijk lager is. Bij een nieuwbouwwoning die aan de huidige EPC eis (0,4) voor een omgevingsvergunning voldoet, is het toevoegen van 14 zonnepanelen in de meeste gevallen genoeg om dit te bereiken. Dat komt doordat nieuwbouwwoningen al erg energiezuinig zijn. Zo komt een energiezuinige nieuwe woning dus eerder binnen bereik.

NHG-grens naar € 265.000,-

De gemiddelde prijs van een in Nederland verkocht huis is inmiddels gestegen naar € 265.000,-. Om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is daarom de maximale koopprijs van een huis omhoog bijgesteld naar € 265.000,-. Dat geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Dat maakt dat de financierbaarheid ook verbeterd. Met NHG op je hypotheek krijg je namelijk korting op de hypotheekrente en daarmee dus lagere maandlasten.

Beschikbaarheid nieuwbouwwoningen in Vathorst

Heb je een vraag? Neem contact op
Energiezuinige woning kopen? Bekijk de beschikbaarheid